onsdag 22 januari 2014

En halv gul sol

Till förra bokcirkeln hade vi läst En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Det är en bok jag haft länge i bokhyllan och länge velat läsa, men av olika anledningar inte kommit igång med. Eftersom den är ganska tjock och mitt läsande under en period varit lite trögt tänkte jag att det var bäst att börja i god tid.  Men det här är en bok jag fastnade i. Jag vill veta hur det går för karaktärerna i boken. Samtidigt som jag egentligen inte vill att boken ska ta slut heller. I alla fall ledde det till att jag läste ut boken ganska snabbt när jag väl börjat och avslutade den på julafton.

Vad handlar boken om då? Den utspelar sig i Nigeria under 1960-talet och handlar till stor del om Biafrakriget som pågick i landet 1967-1970. Läsaren får följa några olika karaktärer både före och under kriget. Det är personer som kommer från olika grupper i samhället, men som alla i högsta grad påverkas av och påverkar samhällsutvecklingen i landet.

Tvillingsystrarna Kainene och Olanna kommer från en välbärgad familj. Trots att de är tvillingar är de olika på många sätt. Kainene följer i sin pappas fotspår och satsar på affärsverksamhet, medan Olanna är mer politiskt engagerad och lever tillsammans med den revolutionäre Odenigbo. Förutom de här tre personerna får man också följa Richard, en brittisk man som kommer till Nigeria för att skriva en bok. Han träffar Kainene och lever tillsammans med henne trots att hennes föräldrar hellre skulle se att hon valde någon annan. Även Odenigbo och Olannas tjänstepojke Ugwu spelar en stor roll i berättelsen.

Jag tyckte som sagt väldigt mycket om den här boken, av flera anledningar. Framförallt för att jag får lära mig så mycket som jag inte visste innan. Visst har jag hört talas om Biafra, men om jag ska vara ärlig hade jag inte egentligen någon koll på var i Afrika det låg eller vad kriget egentligen handlade om. Eller när det utkämpades. I romanen skildras kriget och dess orsaker och verkningar på ett nyanserat sätt som gör att jag som läsare verkligen känner med människorna det handlar om. Jag får förståelse för varför de kämpar för självständighet och varför de olika individerna handlar som de gör, även om jag kanske inte alltid tycker att de gör rätt. Jag får också se kriget ur olika perspektiv och hur det drabbar alla, både de fattiga byborna, medelklassen i städerna och det ledande samhällsskiktet.

På söndag, den 26 januari, kommer Chimamanda Ngozi Adichie till Göteborg för att samtala om sina böcker på Litteraturhuset. I samband med det har filmatiseringen av boken En halv gul sol premiär på filmfestivalen. Jag skulle gärna åka dit både för att lyssna på Adichie och för att se filmen, men har tyvärr inte möjlighet. Hoppas att den kommer att visas även på vanlig bio!


På bloggen Tystnad tipsar Maria om en föreläsning med Adichie som går att se via UR play och om man vill veta mer om den svenske greven Carl Gustav von Rosens roll i Biafra-kriget rekommenderar jag P3 dokumentär!

Under läsningen av boken kom jag ofta att tänka på filmen Last King of Scotland som handlar om Uganda och Idi Amin. Det handlar om samma tid och samma sak, egentligen och jag rekommenderar verkligen den filmen till de som inte sett den!Det här var den första boken jag läst av Chimamanda Ngozi Adichie, men det var sannerligen inte den sista. Jag ser mycket fram emot att läsa hennes övriga böcker!

2 kommentarer:

  1. Det är härligt med böcker som man lär dig mycket av utan att ens tänka på det. Jag gillade boken mycket och längtar till söndag då jag ska för höra CNA !

    SvaraRadera