lördag 17 januari 2015

Shantaram

Alla häst bra - alla man inte bra


I onsdags kväll läste jag ut den! Det tog 14 dagar, vilket med tanke på omfånget (938 sidor) ändå måste räknas som godkänt. Det är en bok som är fysiskt tung men lätt att läsa! Läsningen flöt på väldigt bra och det var lätt att fastna och ibland svårt att lägga ifrån sig. Egentligen hade jag velat sträckläsa mer, men jag tror nog att det är bra att läsa lite lugnare också. Jag kommer ihåg bättre när jag inte hetsläser.

Boken har stått i hyllan länge för jag köpte den när den precis hade kommit ut och det pratades mycket om den. Men den har förblivit oläst fram till nu, när vi bestämde oss för att läsa den i bokcirkeln. Vilket var ett mycket bra beslut! Jag tyckte nämligen hemskt mycket om Shantaram. Men det är lite svårt att formulera varför.

Igår kväll bokcirklade vi boken och för en gångs skull hade faktiskt alla läst. Och alla var helt överens om att det var en mycket bra bok som stannar kvar långt efter läsningen. Det jag själv fastnade mest för var de olika filosofiska utläggningarna om rätt och fel, om skuld och skam, om kärlek och lycka och om meningen med livet i allmänhet. Samlingen av citat från boken är enormt! Jag tror att det mycket är det som är bokens storhet - att det är så mycket som är allmängiltigt och att det går att känna igen sig så mycket fastän bokens huvudperson Lin är en man som lever på flykt i Bombay efter att ha rymt från ett fängelsestraff i Australien. Vi får följa honom runt i Bombay där han umgås med andra utlänningar, lever en lång period i slummen där han också öppnar en läkarmottagning, blir en del av Bombays maffia, deltar i kriget i Afghanistan och drabbas av den stora kärleken. När jag hade läst ett par hundra sidor var jag orolig för att författaren inte skulle få det hela att hålla i över sjuhundra sidor till, men det gör han, även om det säkert hade gått att skära bort lite på sina ställen.

Däremot kan jag fortfarande faktiskt inte alls formulera något vettigt om den här läsupplevelsen än. Men det kanske kan komma senare. Det var väldigt mycket tur att det var en bok vi skulle bokcirkla, för det hjälpte mycket att tvingas sätta ord på den i samtal, men det hjälper mig inte nu när jag ska skriva. Jag kan bara säga att jag väldigt mycket rekommenderar boken!

2 kommentarer:

  1. För mig tog det längre tid att ta mig igenom den, men den var värd varenda minut av det! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen värd lästiden! Tror att det är en bok jag kommer att vilja läsa om också så småningom. Är annars inte så vanligt att jag gör det nu för tiden.

      Radera