lördag 17 januari 2015

Bokbloggsjerka 16-19 januari

Annika ordnar som vanligt en bokbloggsjerka den här helgen. Syftet med jerkan är att vi bokbloggare ska hitta till varandra och varje vecka är det en ny fråga att fundera över.

Veckans fråga lyder som följer:  När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör?

Jag vet faktiskt inte exakt hur gammal jag var när jag började läsa, men jag kan inte direkt komma ihåg tiden innan. Var nog sisådär fem år skulle jag tro. Det är inte så konstigt att jag började läsa tidigt, eftersom jag har vuxit upp i ett hem med mängder av böcker. Eller, egentligen kanske det inte är så förfärligt många böcker, men eftersom huset är så hemskt litet så ser det ut som att det är mängder. Båda mina föräldrar läser mycket och min mamma är dessutom lärare, så det var nog svårt att undvika att både jag och min syster läste tidigt och mycket.

Det jag framförallt kommer ihåg att jag läste när jag var liten  var hästböcker. Många och många gånger. Jag har läst om serien om Britta och Silver ett oräkneligt antal gånger och blev mycket nöjd när jag hittade en del av serien för 5:- styck när biblioteket på jobbet sålde ut gamla böcker för ett par år sedan. Gunilla Woldes böcker om Twiggy och Tessan har också lästs tusen gånger. Men jag läste även annat. Varannan vecka kom bokbussen till min skola i skogen och det fanns en regel om att man inte fick låna mer än tre böcker. Jag hade dispens och lånade mängders mängder.

Sedan läste jag mycket hela skoltiden. Vet inte exakt vad, mer än att jag i sena tonåren och när jag var runt 20 och så plöjde deckare i parti och minut. Vilket har lett till att jag inte klarar deckare så väldigt bra längre. De är så hemskt mycket lika varandra. Brittiska deckarserier på tv däremot är en helt annan sak.

När jag var 21 läste jag Litteraturvetenskap A och några år senare, när jag började på lärarutbildningen, var det rätt självklart att läsa till svensklärare. Och läsa ännu mer Litteraturvetenskap. Bland annat skrev jag en uppsats om intertextualiteten i Tage Danielssons Mannen som slutade röka. Mycket intressant!

Varför jag har fortsatt att läsa så mycket går ju knappt att svara på. Det känns inte som att det finns något alternativ. Jag älskar böcker! Både att läsa dem och att äga, hålla i och titta på. Att läsa och besöka andra människors liv är liksom nödvändigt för att förstå världen och mänskligheten. Typ. Jag kan verkligen inte tänka mig livet utan att läsa. Det innebär ju inte att jag inte har svackor. Under perioder de senaste åren har jag till exempel inte riktigt klarat av att läsa, av olika anledningar. Koncentrationsproblem. Men det har blivit mycket bättre och det är jag väldigt glad för!

3 kommentarer:

  1. Tänk va tråkigt livet vore utan böcker!

    SvaraRadera
  2. Tur du fick dispens i bokbussen. Tre böcker i två veckor är ju på tok för lite :)

    SvaraRadera
  3. Det är många som, precis som du och jag, beskriver att kombinationen läsa tidigt och god tillgång till böcker är nått som gör att intresset håller i sig! Britta och Silver älskade jag!

    SvaraRadera