söndag 26 januari 2014

En smakebit på søndag


Läste precis ut Sju jävligt långa dagar och vill genast börja på en ny bok. Funderar på vad. Men det ligger en katt och sover i mitt knä så jag får nog helt enkelt ta det jag når från där jag sitter. Får bli Ru av  Kim Thúy. Har stått på listan länge, så det är hög tid!

Men veckans smakbit kommer från Jonathan Tropper. Boken var fantastisk på många sätt och det finns många passager som skulle passa som smakbit. Till exempel den där huvudpersonen beskriver hur det känns att få en ordentlig pungspark. Använde den som exempel på gestaltning för mina nior.

Saken är att den där boken har gett mig mycket annat än skrattanfall så tårarna har runnit. Det finns faktiskt en hel del djup också. Så söndagens smakbit blir väldigt kort ock kärnfull och möjligtvis en smula intern. Men ändå:

"Ha en plan". Den som vill förstå får läsa boken ;) Det kommer för övrigt en recension på den snart!

fredag 24 januari 2014

Snygga klassiker

Läste just Bokugglans inlägg om de snygga klassikerna från Albert Bonniers förlag. Skapar väldigt starkt ha-begär! Två av dem har jag dessutom inte och vill läsa, så inget borde ju egentligen hindra mig?

Boksortering


För ett par dagar sen läste jag ett gästinlägg på Bokhora som behandlade det där som är så viktigt för många av oss boksamlare. Hur vi sorterar våra böcker. 

För mig är grunden alltid alfabetisk ordning. Det är en fix idé förmodligen, men ack så viktig. Tidigare har jag i övrigt mest delat upp det hela i skönlitteratur för sig och annat för sig, men för ett par år sedan bestämde jag mig för att faktiskt göra en uppdelning utifrån världsdelar och länder också. Mycket för att visa för mig själv hur lite jag äger/läser från andra delar av världen än Sverige, Storbritannien och USA. Dessutom har jag satt pocketböckerna för sig själv, dels för att det faktiskt ser snyggare ut, men främst för att det går att ha tätare mellan hyllplanen och alltså få plats med mer om pocketarna står för sig. Så så har jag det. 

Eller, det är i alla fall tanken att det ska vara så. Helt ärligt så är det nog så att jag på det senaste har lagt högar med böcker lite hur som helst i hyllorna för att jag inte orkar stuva om så mycket i hyllorna när jag har råkat shoppa :)

Bokbloggsjerka 24-27 januari

Den här veckan undrar Annika om det är så att vi bokbloggare har något konto på Boktipset eller Goodreads. Jag har faktiskt ett konto på Goodreads, men jag har inte börjat använda det än. Det kanske jag borde? Eller så borde jag inte lägga tid på det, utan lägga mer tid på att läsa. Men det verkar finnas en del käcka widgets och så där. Snart kanske!

torsdag 23 januari 2014

På önskelistan

Läste precis ett inlägg på bloggen Bokstugan som triggade mitt ha-begär. Det var en recension av boken Om detta talar man endast med kaniner och jag känner att jag bara måste ha (och läsa, såklart!) den. Så fort som möjligt! Men den var tillfälligt slut hos Bokus. Vilket kanske är lika bra eftersom jag ska försöka låta bli att köpa några mer böcker den här veckan...

Det senaste

Snappade upp den här enkäten hos Bokbabbel och tänkte bidra med mina "svar"

Senaste…

Boken du läste ut: Mörka platser av Gillian Flynn. Gillade!

Boken du påbörjade: Novellsamlingen Brasilien berättar: Ljud av steg som ingår i #världsutmaningen2014.

Bokbeställningen: Beställde lite jobblitteratur här om dagen. Det blev Handledning i lärarutbildning: att utforska undervisningssituationer eftersom jag ska gå en utbildning i handledning av lärarstudenter. Men det går ju inte att bara beställa en bok. Och framförallt går det inte att bara beställa en jobbok, så Den store Gatsby fick åka med också. Måste läsa fler klassiker!

Bibliotekslånet: Öhm. Jag lånar väldigt sällan böcker på biblioteket, tyvärr. Glömmer bara att lämna tillbaks dem och får betala en massa pengar.

Serien du blev nyfiken på: Sherlock! Har inte följt den, men ska ge den en chans. Heja Netflix, liksom!

Filmen du såg: Såg Lawless i söndags. Bra, även om det kanske var lite väl mycket skottlossning och avskurna halsar för min smak :D

Filmen du blev nyfiken på: Tänkte faktiskt att jag ska ta och läsa Den store Gatsby och även se filmen sen.

Boken du dreglade efter: Hur ska jag komma ihåg det? Jag dreglar efter böcker hela tiden :D

onsdag 22 januari 2014

Mörka platser

För ett par veckor sedan läste jag Mörka platser av Gillian Flynn. Det är inte en bok jag skulle köpt själv, men jag tog den i en hög någon lämnat till bättre behövande på jobbet. Jag har hört mycket gott om boken och tänkte att jag i alla fall kunde ge den en chans.

Det är jag glad för! Det är, enligt omslaget, en deckare. Boken handlar huvudsakligen om Libby Day, som som sjuåring ser sin mamma och sina två äldre systrar bli brutalt mördade i hemmet. Vi möter henne igen när hon är drygt trettio år. Hon har levt på insamlade pengar under många år men nu börjar pengarna ta slut och för att tjäna en hacka går hon med på att samarbeta med ett gäng privatspanare som tror att hennes bror, som dömts för morden, är oskyldig.

Jag har ganska länge varit lite deckartrött, eftersom jag under en lång period i livet endast läste deckare. Därför krävs det en del av böcker i den här genren för att jag ska stå ut och inte bara bli arg. Den här boken har en del av de ingredienser som i vanliga fall gör mig irriterad, till exempel att en del är nutid och en del är dåtid och att man får följa flera olika personer för att de olika berättelserna så småningom ska sammanstråla. Men grejen är att jag inte alls blir irriterad av den här boken! Flynn har lyckats få till det på ett sätt som jag uppskattar. Jag tror att det handlar om att det för mig inte är själva morden och lösningen som är grejen, utan personerna. Jag gillar verkligen Libby Day, fastän hon inte alls är någon klassisk hjältinna. Hon är, såklart, skadad av sina upplevelser och sin uppväxt och hon är en mycket speciell person. Jag känner även med både brodern och mamman och det blir så tydligt att det inte alltid blir bra, hur väl man än vill. Om mamman tog rätt beslut? Jag vet inte. Men jag tyckte mycket om boken och kommer att läsa mer av Gillian Flynn!

Det är också intressant med fixeringen vid satanism och hur rädslan för satanismen påverkat utgången av flera mordrättegångar i USA. Framförallt tänker jag på West Memphis Three och dokumentären Paradise Lost, som handlar om det fallet. En av de tre dödsdömda, senare frisläppta, männen från det fallet, Damien Echols, har efter att han släpptes skrivit en bok om sitt liv. Den heter Dödsdömd och har getts ut på svenska av Norstedts. Absolut en bok jag är sugen på att läsa!

En halv gul sol

Till förra bokcirkeln hade vi läst En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Det är en bok jag haft länge i bokhyllan och länge velat läsa, men av olika anledningar inte kommit igång med. Eftersom den är ganska tjock och mitt läsande under en period varit lite trögt tänkte jag att det var bäst att börja i god tid.  Men det här är en bok jag fastnade i. Jag vill veta hur det går för karaktärerna i boken. Samtidigt som jag egentligen inte vill att boken ska ta slut heller. I alla fall ledde det till att jag läste ut boken ganska snabbt när jag väl börjat och avslutade den på julafton.

Vad handlar boken om då? Den utspelar sig i Nigeria under 1960-talet och handlar till stor del om Biafrakriget som pågick i landet 1967-1970. Läsaren får följa några olika karaktärer både före och under kriget. Det är personer som kommer från olika grupper i samhället, men som alla i högsta grad påverkas av och påverkar samhällsutvecklingen i landet.

Tvillingsystrarna Kainene och Olanna kommer från en välbärgad familj. Trots att de är tvillingar är de olika på många sätt. Kainene följer i sin pappas fotspår och satsar på affärsverksamhet, medan Olanna är mer politiskt engagerad och lever tillsammans med den revolutionäre Odenigbo. Förutom de här tre personerna får man också följa Richard, en brittisk man som kommer till Nigeria för att skriva en bok. Han träffar Kainene och lever tillsammans med henne trots att hennes föräldrar hellre skulle se att hon valde någon annan. Även Odenigbo och Olannas tjänstepojke Ugwu spelar en stor roll i berättelsen.

Jag tyckte som sagt väldigt mycket om den här boken, av flera anledningar. Framförallt för att jag får lära mig så mycket som jag inte visste innan. Visst har jag hört talas om Biafra, men om jag ska vara ärlig hade jag inte egentligen någon koll på var i Afrika det låg eller vad kriget egentligen handlade om. Eller när det utkämpades. I romanen skildras kriget och dess orsaker och verkningar på ett nyanserat sätt som gör att jag som läsare verkligen känner med människorna det handlar om. Jag får förståelse för varför de kämpar för självständighet och varför de olika individerna handlar som de gör, även om jag kanske inte alltid tycker att de gör rätt. Jag får också se kriget ur olika perspektiv och hur det drabbar alla, både de fattiga byborna, medelklassen i städerna och det ledande samhällsskiktet.

På söndag, den 26 januari, kommer Chimamanda Ngozi Adichie till Göteborg för att samtala om sina böcker på Litteraturhuset. I samband med det har filmatiseringen av boken En halv gul sol premiär på filmfestivalen. Jag skulle gärna åka dit både för att lyssna på Adichie och för att se filmen, men har tyvärr inte möjlighet. Hoppas att den kommer att visas även på vanlig bio!


På bloggen Tystnad tipsar Maria om en föreläsning med Adichie som går att se via UR play och om man vill veta mer om den svenske greven Carl Gustav von Rosens roll i Biafra-kriget rekommenderar jag P3 dokumentär!

Under läsningen av boken kom jag ofta att tänka på filmen Last King of Scotland som handlar om Uganda och Idi Amin. Det handlar om samma tid och samma sak, egentligen och jag rekommenderar verkligen den filmen till de som inte sett den!



Det här var den första boken jag läst av Chimamanda Ngozi Adichie, men det var sannerligen inte den sista. Jag ser mycket fram emot att läsa hennes övriga böcker!

måndag 20 januari 2014

Nyckeln - Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

På juldagen 2013 började jag läsa Cirkeln. Jag hade haft den i bokhyllan hur länge som helst men inte känt något akut sug. Även om flera stycken av mina elever upplyst mig om att jag var absolut tvungen att läsa den. Det är ju det där med att magi och sån't inte alltid är min grej. Men oj vad fel jag hade.

Jag började alltså läsa Cirkeln på julafton. Ett par dagar senare var det dags för mig att kasta mig över Eld. Och slutligen fick jag köpa Nyckeln på en helt vanlig analog boklåda för att jag absolut inte kunde stå ut med att vänta på leveransen från någon nätbokhandel. Trots allt det här alltså inte alls är min grej. Märkligt!

Så, då kan man ju fråga sig vad som är grejen. Det har jag verkligen funderat över. Men jag tror egentligen inte att det är så konstigt. Det hänger på karaktärerna och hur de porträtteras. Jag tycker så mycket om dem! Och jag känner igen mig så mycket. Så mycket att det ibland gör ont. Naturligtvis tycker jag inte om dem hela tiden. Framförallt är Ida en ganska osympatisk person. Men det stora är ju att jag får en förklaring till varför de olika personerna är som de är och gör som de gör. Det tycker jag nog är något av det viktigaste med de här böckerna. Att det faktiskt går att förklara de flestas beteende. Och att de faktiskt själva utvecklas och får självinsikt. Så jag kan säga att jag gillade böckerna lite trots magin. Det är på något sätt inte det det egentligen handlar om.

Dessutom finns det ju ett fantastiskt driv i själva berättandet, och det kommer helt oväntade vändningar hela tiden. Det gör att jag går rakt in i slukaråldern igen och bara läser, läser och läser. Jag bara måste få veta vad som ska hända!

Jag tyckte väldigt mycket om hela triologin och jag rekommenderar den till alla!


Tematrio - bokprylar

Veckans tematrio hos Lyran handlar om bokprylar. Alltså alla de där grejerna runt omkring som har med böckerna att göra. Jag har funderat på det där med bokprylar hela dagen, men tänkt att jag inte varken har eller egentligen vill ha så mycket bokprylar. Men jag misstänker att jag har helt fel…

Det första jag faktiskt har som är högst bokrelaterat är ju alla mina bokhyllor. Billy är ju fantastisk, men det jag längtar mest efter att få upp på väggen är mina Traderainköpta fejkstringhyllor. Det kommer bli jättesnyggt på väggen över min soffa. Såklart. Jag måste bara borra lite först… I den bästa av världar skulle jag även ha en med tidningshylla längst ner, men jag lever inte i den bästa av världar.

En andra på sätt och vis bokrelaterad sak jag redan har är mitt mycket passande iPhone-fodral, som ser ut som en liten bok. Jag skulle gärna ha ett likadant fodral till min Mac, men det känns inte helt nödvändigt när allt kommer omkring.

Det för tillfället mest förknippade med läsning, och också det allra vikigaste, är Inez. Det är hon som är katt här. Böcker och katter hör på något sätt ihop. Och Inez är alltid närvarande när jag läser. Om jag sitter i soffan ligger hon i knät (vilket också gör det omöjligt att utföra någon som helst datorrelaterad verksamhet. Jag måste tillverka ett litet datorbord som kan monteras över katten…) och om jag ligger i sängen är hon placerad på min rumpa. Det är väldigt trevligt att ha katt!

På min önskelista

Jag kunde ha hängt med från början och prenumererat, men det gjorde jag inte. Så nu finns det 40 utgivna Novellixer och jag har bara en. Alltså finns den här samlingen rätt högt upp på min önskelista. Men det är väldigt mycket trängsel högst upp på min bokönskelista. Dessutom är det nog som vanligt så att jag kanske borde börja med att faktiskt läsa det jag redan har.

söndag 19 januari 2014

Det går trögt!

Både när det gäller läsningen och bloggandet. Men jag har i alla fall läst vidare i Sju jävligt långa dagar och tycker mycket om den! Behöver verkligen en bok som får mig att skratta just nu!

I veckan beställde jag en prenumeration på tidskriften Karavan också. Köpte ett par nummer av den på Bokmässan i höstas och jag tycker att den verkar väldigt intressant. Dessutom handlar senaste numret bland annat om Chimamanda Ngozie Adichie. Samma dag som mitt nummer anlände läste jag att även Ivana på bloggen Bokmania åkt dit på senaste numret. En stor skillnad är dock att hon faktiskt har läst det nu också. Jag ska försöka börja ikväll!

tisdag 14 januari 2014

Påbörjad läsning

Idag började jag läsa Jonathan Troppers Sju jävligt långa dagar. Grymt bra val! Härligt språk och fantastiska beskrivningar av saker och ting! Första gången på länge som jag skrattar högt när jag läser. Scenen i början när huvudpersonen i boken kommer på sin fru i sängen med en annan man är helt fantastisk :) Känner på mig att det kommer bli en bra läsupplevelse.

söndag 12 januari 2014

Bokcirkel!

I fredags hade vår fantastiska lilla bokcirkel årets första träff. Hos mig. Som vanligt väldigt trevligt! Dessutom pratade vi nog faktiskt ovanligt mycket om boken, samt om böcker och läsning och så i allmänhet. Vi har alltid väldigt mycket annat att prata om också.


Tills den här gången hade vi läst En halv gul sol av Chimamanda Ngozie Adichie. Jag har haft boken i min hylla länge och velat läsa den lika länge, men av olika anledningar inte kommit mig för. På sätt och vis var det kanske bra, för det är ju väldigt trevligt att läsa böcker i bokcirkeln! Vi var dessutom överens om att det var en mycket bra bok!

Kvällen blev väldigt trevlig, i alla fall. Vi åt jollof rice (hade först tänkt mig pepparsoppa, men hittade inget tillräckligt roligt recept) och konstaterade att vi gärna skulle vilja se filmen, som bland annat Anna har bloggat om.

Så småningom kommer det ett inlägg om själva boken också!

En smakebit på søndag



Något annat jag ska försöka med är att hänga på Flukten fra virkelighetens "utmaning" med samma syfte som Bokbloggsjerkan; att upptäcka nya bloggar. Varje söndag presenteras boken jag just nu läser med ett citat eller utdrag.

Istället för att göra allt annat jag kanske skulle ha gjort den här helgen har jag tokläst Gillian Flynns Mörka platser. Det finns många citat jag skulle kunna välja men det blir ett ganska långt som jag precis läste som handlar om en dröm huvudpersonen Libby haft. Jag tycker att det är så häftigt att kunna beskriva en helt bisarr dröm på det sättet. Så fort jag ska försöka sätta ord på något jag har drömt så låter det så vansinnigt att jag oftast ger upp.

"Den började hemma på gården, men det var egentligen inte gården, den var alldeles för ljus, alldeles för prydlig för att vara vår gård, men det var den och på avstånd avtecknade sig Runner mot en orange horisont där han galopperade fram och hojtade som en cowboy från Vilda Västern. När han kom närmare - nedför vår kulle, in genom grinden - såg jag att hans galopperande egentligen var en skakig och skumpande rörelse, för hans häst hade hjul.
    Överdelen av den var kött och blod, nederdelen var metall, spinkiga metallstolpar som på en sjukhusbår. Hästen gnäggade i panik åt mig, dess muskulösa hals försökte slita sig loss från metallen nedanför. Runner hoppade av och djuret rullade bort med ena hjulet av, ett djur som samtidigt var en irriterande shoppingvagn. Den stannade i närheten av en trädstubbe, dess ögon var vita medan den kämpade för att komma loss från sig själv.
   'Bry dig inte om det där.' Runner flinade mot hästen. 'Jag har betalt för den.'
   'Det var ett dåligt köp, pappa.'
   Runner bet ihop tänderna och han ställde sig alldeles för nära mig.
   'Din mamma säger att den är fin', muttrade han.
   Det stämmer. Min mamma lever. Tanken kändes så säker och fast, som en sten i fickan. Mamma levde, så dum jag hade varit som under alla de här åren hade trott något annat.
   'Det är bäst att du fixar den där handen först', sa Runner och pekade på mitt avhuggna ringfinger. 'Jag har köpt det här till dig. Hoppas att du tycker bättre om det än om hästen.' Han höll upp en tunn sammetspåse, en sådan där man använder till brickorna i alfapet eller scrabble, och han skakade på den.
   'Men jag älskar den där hästen', sa jag och försökte bekämpa min motvilja. Hästen hade slitit loss bakdelen från metallen och blödde så att röd olja forsade ner på marken.
   Runner hällde ut åtta eller nio fingrar ur sin sammetspåse. Varje gång jag såg en som liknade min, insåg jag att det var ett lillfinger, ett mansfinger, ett finger av fel färg eller storlek.
   Runner trutade med läpparna åt mig. 'Ta nu ett, okej? Det är väl inte hela världen?'"

Jag gillar boken!

Bokbloggsjerka 10-13 januari

Det finns en massa roliga "utmaningar" i bokbloggarvärlden. Både läsutmaningar och annat, som till exempel Bokbloggsjerkan hos Annika. Det går ut på att svara på en fråga i slutet på varje vecka. Själva syftet med det hela är att bloggare och bloggläsare ska hitta varandra och hitta nya bloggar att läsa. Kul!

Den här veckans fråga är: "Tänker du delta i några utmaningar i år och i så fall vilka?"

Svaret är ja, det tänker jag, och jag har ju skrivit om det i det här inlägget. Egentligen är nog den främsta utmaningen för mig det här året att faktiskt börja läsa på riktigt igen. Att prioritera det! Och förhoppningsvis kommer bloggandet att hjälpa mig med det. Så det blir mycket läsning 2014, och övriga läsutmaningar kommer förhoppningsvis leda till att jag kommer att läsa mer världslitteratur, läsa nya författare och läsa varierat!

Dessutom vill jag försöka åtgärda det gigantiska antalet olästa böcker i min bokhylla. Min samlargen tar sig väldigt tydligt uttryck när det gäller böcker.

torsdag 9 januari 2014

Bokutlottning!

Jag har ju tänkt delta i facebookcirkeln om boken Brasilien berättar. Ljud av steg. Boken ges ut av förlaget Tranan och de har nu meddelat att de tänker lotta ut en bok! Man deltar i utlottningen genom att antingen kommentera inlägget i facebookgruppen eller kommentera inlägget i Annas blogg. Jag deltar, såklart!

tisdag 7 januari 2014

Utmaningar!

Jag har LÄST bokbloggar i många år och hittat en massa roliga läsutmaningar. Någon kanske undrar varför det behövs läsutmaningar och det är ju en befogad undring. För min del handlar det mycket om att jag tror att det är ett bra sätt att hitta ny litteratur. Att läsa utanför sin bekvämlighetszon. Att hetsa sig själv att läsa mer och annat. Trots att jag är född helt utan tävlingsinstinkt, så gör läsutmaningarna att jag blir lite mer peppad. 

Så för 2014 har jag tänkt följande:

Eftersom jag tycker att det är roligt att läsa litteratur från hela världen vill jag gärna hänga på Anna på bloggen och dagarna går… på hennes #världsutmaningen2014. Den börjar med en facebook-cirkel om novellsamlingen Brasilien berättar: Ljud av steg. Roligt! Hela utmaningen är också rätt lättsam på något sätt eftersom den bara går ut på att läsa vilken världslitteratur som helst. 

Enligt O har skapat utmaningen Boktolvan. Den går ut på att lista tolv författare man inte läst tidigare men ska upptäcka under året! Min lista ser ut så här:

Gillian Flynn
Kim Thúy
Clarice Lispector
Kjell Westö
Sara Stridsberg
Vladimir Nabokov
Jonathan Tropper
Donna Tartt
Jan Kjaerstad
Jhumpa Lahiri
Monica Fagerholm
Andrej Kurkov

Den tredje utmaningen jag tänker kasta mig in i är [pocketlovers] Kaosutmaning 2.0. För att klara den ska jag läsa 20 böcker som passar in på 20 av följande 40 punkter. Varje bok får bara förekomma en gång på listan, men jag tänker att jag skriver in alla som passar in på flera på alla ställen först, så rensar jag i slutet av året ;)

* Läs en bok som har en hbtq-huvudperson
* Läs en bok med en månad i titeln
* Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare
* Läs en bok med en frukt i titeln
* Läs en bok vars omslag är mestadels grönt
* Läs en bok med ett tvillingpar på omslaget
* Läs en fristående bok
* Läs en bok skriven av ett författarpar
* Läs en bok med en fyr på omslaget
* Läs en bok som har över 500 sidor
* Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015
* Läs en bok av en debutförfattare
* Läs en bok först publicerad före år 1900
* Läs en bok skriven/publicerad under pseudonym
* Läs en bok vars omslag är mestadels gult
* Läs en bok av en asiatisk författare
* Läs en bok som handlar om att resa
* Läs en bok skriven av en Nobelpristagare
* Läs en bok vars originaltitel är på svenska
* Läs en bok med ett av de fyra elementen på omslaget
* Läs sista boken i en trilogi/serie
* Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln
* Läs en bok med marint tema på omslaget
* Läs en bok om krig
* Läs en bok från ett , för dig, nytt förlag
* Läs en bok med fler än två huvudpersoner
* Läs en novellsamling
* Läs en svensk bok med titel på annat språk
* Läs en bok du blivit tipsad om på en bokblogg
* Läs en lånad bok
* Läs en bok med ett djur i titeln
* Läs en bok vars författare har bokstaven S i både för- och efternamn
* Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö
* Läs en bok först publicerad år 2000
* Läs en bok med en bok på omslaget
* Läs första boken i en trilogi/serie
* Läs ett seriealbum
* Läs en bok på annat språk än svenska
* Läs en August-vinnare
* Läs en bok med mat på omslaget

Det hela kanske verkar helt galet överambitiöst. Men en del böcker går ju in i alla utmaningarna. Och jag tror att jag behöver utmanas lite i min läsning. Det värsta som kan hända är ju att jag inte lyckas ;)

Premiär!

Jupp. Nu är det dags. The point of no return. Och så vidare och så vidare.

Jag ska börja läsa igen! På riktigt, liksom. Och dessutom skriva om det jag läser. I det offentliga rummet. Högst obehagligt, otäckt och obekvämt. Men förhoppningsvis bra, både för att jaga mig lite att läsa mer och för att jag ska tvinga mig att tänka mer på vad jag läser och vad jag tycker. Reflektera och resonera, som jag skulle sagt till mina elever (och jag förstår precis varför de protesterar). Det ska bli roligt! Hoppas jag.

Snart kommer jag skriva mina första inlägg om böcker jag läst. Fast först kommer det nog ett om alla roliga läsutmaningar jag tänker delta i!